Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Summer edition

Φετος το καλοκαιρι επισκεφτηκα τα Συβοτα για δευτερη φορα.Εκτος απο καταπληκτικες παραλιες στα Συβοτα θα συναντησει κανεις ευγενικους ανθρωπους καλαισθητα μαγαζια και προσιτες τιμες.Προσωπικα θεωρω την παραλια της Πισινας ισως την ομορφοτερη της Ελλαδας. Το ονομα δεν ειναι καθολου τυχαιο αφου τα νερα ειναι γαλαζοπρασινα αν και αρκετα κρυα , οπως αλλωστε σε ολο το Ιονιο. Επισης η προσβαση στη συγκεκριμενη παραλια γινεται μονο δια θαλασσης με ενοικιαζομενα βαρκακια (δεν χρειαζεται διπλωμα ) ή με βαρκακια-ταξι αφου βρισκεται σε μια κατραπρασινη βραχονησιδα απεναντι απο τα Συβοτα. Μολις φτασει κανεις εκει θα νοιωσει οτι παιζει στη ταινια The blue lagoon..
Μια μερα αποφασισαμε να κανουμε μια ημερησια εκδρομη με ενα πλοιο το οποιο μετα την περιηγηση σε διαφορες σπηλιες πηγαινει στους Αντιπαξους για μπανιο σε μια ανεπαληπτη παραλια και καταληγει στους πανεμορφους Αντιπαξους.
Φυσικα εντος του πλοιου οι επιβατες ηταν ολοφανερα υπεραριθμοι και σε καμια περιπτωση δεν υπηρχε θεση για ολους. Η δικαιολογια των ιδιοκτητων κλασσικη : ενα καλοκαιρι και εμεις περιμενουμε για να ζησουμε κλπ κλπ. Δηλαδη με τρεις μηνες δουλεια να ζεις για 12 ;
Στην ερωτηση κατα ποσο επιδρα ο υπερ του προβλεπομενου αριθμος επιβατων στην ασφαλεια η απαντηση παραμενει κλασσικη : ο προβλεπομενος αριθμος ειναι πολυ μικρος... αλλους τοσους χωραει το καραβι... αυτοι που εβαλαν τους κανονες δεν ξερουν... ειναι γραφειοκρατες...20 χρονια κανω αυτη τη δουλεια ποτε δεν κινδυνεψε κανεις κλπ Δηλαδη ο κατασκευαστης η το Λιμενικο δεν ξερουν και ξερει ο καπετανιος ; Προσωπικα, πιστευω οτι γνωριζει την επικινδυνοτητα της ενεργειας του απλα πιστευει η ελπιζει οτι δεν θα συμβει τιποτα, η ενδιαθετη κατασταση του χαρακτηριζεται απο αμελεια.
Η συμπεριφορα των επιβατων εξισου απαραδεκτη... ενω οι θεσεις υπο σκια ηταν περιορισμενες οπως και τα καθισματα ελαχιστοι ηταν αυτοι που αν και καθημενοι σκεφτηκαν τους υπολοιπους ορθιους. Οι περισσοτεροι οχι μονο ειχαν μια ταση να απλωθουν αλλα εβαζαν και τα πραγματα τους πανω στο καναπε παρα τη ρητη απαγορευση που υπηρχε αναρτημενη κανεις ομως δεν την εφαρμοσε αλλα και το προσωπικο του πλοιου δεν μεριμνησε ουτε επιδιωξε την εφαρμογη των κανονων που το ιδιο ειχε θεσει. Επισης οι πιο προχωρημενοι αφου εξασφαλιζαν τις θεσεις εντος του πλοιου υπο σκια φροντιζαν να δεσμευσουν και θεσεις στη πρυμνη του πλοιου με διαφορες πετσετες κλπ ωστε οταν θελησουν να κανουν την ηλιοθεραπεια τους... Με αλλα λογια, υπηρχαν ατομα που καταλαμβαναν 2-3 θεσεις την ωρα που υπηρχαν ορθιοι. Τραγικοτερο παραδειγμα αποτελουσε μια οικογενεια 5 ατομων που ειχε καταλαβει τουλαχιστον 8 θεσεις. Τελος, το προσωπικο του πλοιου ενω αντιλαμβανοταν και ενοιωθε την ηλεκτρισμενη ατμοσφαιρα που υπηρχε δεν εκανε τιποτα μη στεναχωρησει τους πελατες (που καθονται ) γιατι οι αλλοι οι ορθιοι στον ηλιο δεν ειναι πελατες...Το προβλημα θα μπορουσε να λυθει αν φυσικα οι θεσεις ηταν αριθμημενες αλλα αυτο σημαινει τερμα υπεραριθμοι = τερμα υπερκερδος !
Η μοναδικη οαση ηταν 2-3 παρεες που απο μονες τους δεχτηκαν να στριμωχτουν ωστε να καθησουν περισσοτεροι...
Αυτο το πλοιο ηταν μια μικρογραφια της ελληνικης κοινωνιας μιας κοινωνιας πτωχευμενης οχι μονο οικονομικα και πολιτικα αλλα πτωχευμενης και απο καθε αποψη ανθρωπιας, αλληλεγγυης χωρις αξιες ή ιδανικα. Η μοναδικη αξια ειναι η παρτυ μας ! να καθομαι εγω και οι αλλοι δεν παν να πνιγουν να παθουν ηλιαση να πιαστουν... στα αρχιδια μου!

Μεσα στο καραβι ηταν ο μεσος μαλακας - ατομιστης - ωφελιμιστης Ελληνας... ουτε ο κεφαλαιοκρατης ουτε ο τραπεζιτης ουτε ο εξουσιαστης... ολοι αυτοι ηταν στα διπλανα δεκαδες κοτερα, θαλαμηγους και ιστιοφορα που ειχαν κατακλυσει την περιοχη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου