Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Απαγορευση καπνισματος Ι

Υποτιθεται οτι απο το Σεπτεμβριο θα επιβληθει η καθολικη απαγορευση καπνισματος. Προσωπικα, πιστευω οτι τιποτα τετοιο δεν θα γινει... Ουτε η κυβερνηση θα δειξει την απαιτουμενη πολιτικη βουληση να εφαρμοστει το μετρο για να αποφυγει επιπροσθετη λαϊκη δυσαρεσκεια και πρωτοσελιδα του τυπου : '' μας εκοψαν τη συνταξη τωρα μας κοβουν και το τσιγαρο''.

Η σταση της ελληνικης κοινωνιας απεναντι στο μετρο ειναι κατα βαση αρνητικη. Αλλωστε στην Ελλαδα το ποσοστο των καπνιζωντων ειναι τεραστιο, αφου ειμαστε γνωστοι θεριακληδες και αρχιζουμε το καπνισμα απο το γυμνασιο... πραγμα απολυτα κατανοητο αφου σε εκεινη την ηλικια πνιγομαστε απο την καθημερινοτητα, προβληματα , σκοτουρες, δουλεια κλπ...αυτοι που υποστηριζουν οτι το καπνισμα ξεκιναει απο αυτη την ηλικια ''για μαγκια'' ή γιατι ειναι ''in'' ''cool'' ''trendy'' και οτι η Πολιτεια εχει αφησει τα παιδια της ,δηλαδη το μελλον της, ανοχυρωτα στους βιομηχανους και στη χαζοshowbiz ειναι κακεντρεχεις που δεν ξερουν τι τους γινεται...Απο τους καπνιζοντες ελαχιστοι - προφανως - συμφωνουν με το μετρο.

Ο (Νεο)Ελληνας που - ως γνωστον - ξερει τα παντα , γνωριζει το παρασκηνιο των αποφασεων, ξερει ποιοι πιεσαν για αυτη την αποφαση , τι ''παιχτηκε'', τι θελει να πετυχει καθε ρυθμιση αποφανθηκε οτι αυτη η ρυθμιση δεν θεσπισθηκε για να προστατευθουν οι μη καπνιστες αλλα αυτο που ηθελε η ΕΕ ηταν να ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ στο χωρο της υγειας, διοτι ο καπνιζων ειναι γενικα πιο επιρρεπης σε ασθενειες κλπ και επομενως θα χρησιμοποιησει πολυ περισσοτερες φορες τα δημοσια νοσοκομεια. Με αυτη τη τεραστια σκεψη ο (Νεο)Ελληνας αποφασισε οτι το μετρο ειναι φασιστικο , και για αυτο θα καπνιζει περισσοτερο, να αρρωσταινει περισσοτερες φορες να βγαλει νωριτερα καρκινο και να πεθανει ωστε το Κρατος να πληρωσει περισσοτερα για αυτον στην περιθαλψη για να μαθει αλλη φορα να κανει τετοια...

Πρωτον, ο συγκεκριμενος (Νεο)Ελληνας ειναι ο ιδιος που υπογραφει συμβασεις Δανειου με Τραπεζες οχι μονο χωρις να συμβουλευθει δικηγορο, αφου τα ξερει ολα και οι δικηγοροι ειναι απατεωνες.. αλλα χωρις καν να διαβασει τη συμβαση. Οταν μετα η Τραπεζα αρχιζει τις εκδοσεις διαταγων πληρωμης τοτε τρεχει σε δικηγορους και επειδη του εξηγουν οτι με αυτα που εχει υπογραψει εχει παραιτηθει απο καθε του δικαιωμα και δεν μπορουν να κανουν τιποτα αντιδραει και τους κατηγορει ή για ασχετους ή οτι τα παιρνουν απο την Τραπεζα ή οτι φταιει το συστημα και οι Νομοι κλπ. Ειναι ο ιδιος που ενω εχει μισθο 1000Ε η δοση της πιστωτικης του καρτας - την οποια απεκτησε τηλεφωνικως επειδη ηθελε να το παιξει ''απλας'' στην τσαχπινα που τον πηρε τηλεφωνο και αρχισε τη γνωστη ιστορια ''επειδη ειστε πολυ μπρουκλης κερδισατε μια πιστωτικη καρτα χωρις οριο''- φτανει στα 1500Ε και περιμενει απο μια ανωτερη δυναμη ( συνηθως τη μανα του ) να του καλυψει το επιπλεον ποσο. Τελος, οταν μεινει ανεργος αναζητα θεση διευθυντικη αφου εχει αλλωστε και τα αντιστοιχα προσοντα ( πτυχιο με 5,1 και lower ) απολαμβανοντας το freddo και χαζευοντας τα ''γκομενακια''...

Οσον αφορα το επιχειρημα ειναι αληθεια οτι εχει καποια βαση. Ομως, παραγνωριζει το γεγονος οτι η απαγορευση θα επιφερει μειωση στην καταναλωση τοσο καπνου οσο και αλκοολ και συνεπως θα οδηγησει στη ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ μεσω του υψηλου ΦΠΑ σε αυτα τα προιοντα. Επομενως, μπορει να μειωνονται τα εξοδα αλλα μειωνονται και τα εσοδα του Κρατους. Επιπροσθετα, αυτο το μετρο θα πληξει και τους ιδιοκτητες χωρων εστιασης ( καφε, μπαρ , εστιατορια ) αφου θα μειωσει την καταναλωση με συνεπεια αρκετα λουκετα.

Επισης, αξιζει να σημειωθει οτι τα Κρατη της Ευρωπης πασχουν απο δημογραφικη γηρανση του πληθυσμου ητοι αυξανονται οι ηλικιωμενοι-συνταξιουχοι και μειωνονται οι νεοι-εργαζομενοι, το γεγονος αυτο συνεπαγεται την αυξηση του ποσου των συνταξεων που πρεπει να καταβληθουν αλλα και τη μειωση των εισφορων που θα εισπραχθουν. Αν συνδυαστει το γεγονος αυτο με την αυξηση του προσδοκιμου ζωης πραγμα που σημαινει οτι τα Κρατη οχι μονο πληρωνουν περισσοτερους συνταξιουχους απο αυτους που μπορουν αλλα θα τους πληρωνουν και για παρα πολλα χρονια που πολλες φορες ξεπερνουν και τα χρονια εργασιας ( πχ. 25-30 χρονια εργασια ( εντος και φανταρικο ) συνταξη στα 57 προσδοκιμο ζωης τα 80. Αρα το Κρατος θα πληρωνει 23 χρονια συνταξη. Ειναι προφανες οτι για το Κρατος ειναι προτιμοτερο καποιος να πεθανει στα 70 αφου θα γλιτωσει 10 χρονια συνταξεων ητοι 12*10*700Ε = 84000Ε απο ενα και μονο συνταξιουχο . Ευκολα λοιπον μπορει να καταληξει στο συμπερασμα οτι τα δημοσιονομικα των Κρατων θα επωφελουνταν περισσοτερο αν μειωνοταν το προσδοκιμο ζωης αν δηλαδη οι πολιτες καπνιζαν, επιναν περισσοτερο αφου με αυτες τις συνηθειες θα οδηγουμασταν σε ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟΥ ΖΩΗΣ = ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ = ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Αντιθετα με την απαγορευση του καπνισματος το πιο πιθανο ειναι να αυξηθει το προσδοκιμο ζωης αρα και τα κρατικα εξοδα.

Επισης, η μειωση καταναλωσης προιοντων καπνου θα δημιουργησει οικονομικα προβληματα τοσο στους καλλιεργητες καπνου αλλα και στις βιομηχανιες καπνου οι οποιες προφανως και θα προβουν σε απολυσεις πραγμα που σημαινει ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ = ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ = ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

Εν κατακλειδι αν ηθελαν τα Κρατη να απαλλαγουν απο τα εξοδα που τους προκαλει το καπνισμα δεν θα μπορουσαν απλα να καλυπτουν σε μικροτερο βαθμο την υγειονομικη περιθαλψη παθησεων που προερχονται απο το τσιγαρο με την επαρκεστατη αιτιολογι α οτι ως Κρατος εχουμε κανει τα παντα απο το να σε αποτρεψουμε να καπνιζεις και σε εχουμε προειδοποιησει για τις βλαβερες συνεπειες του καπνισματος αλλα και σου παρεχουμε δωρεα ν προγραμματα στηριξης και απεξαρτησης απο αυτο και εσυ συνεχιζεις να καπνιζεις παρ' οτι γνωριζεις τις επιπτωσεις του τσιγαρου και απλα ελπιζεις οτι θα τις αποφυγεις. Ο καπνιστης επομενως ειναι υπευθυνος για τις πραξεις του και θα επωμιστει τις συνεπειες των επιλογων του. Αλλωστε η κατακτηση της πολυποθητης ελευθεριας προϋποθετει υπευθυνοτητα.

Παντως, πιστευω οτι η απαγορευση ουτως ή αλλως δεν προκειται να μειωσει δραστικα τον αριθμο των τσιγαρων που καπνιζει ο καπνιστης. Αν καπνιζε 1 πακετο / μερα πανω κατω τοσο θα καπνιζει παλι. Συνεπως, τα προβληματα υγειας που θελει να αποφυγει να πληρωσει το Κρατος δεν τα γλιτωνει.

Τελος αξιζει να σημειωθει οτι σε προηγμενες πολιτισμικα χωρες το καπνισμα ηδη και πριν Ευρωπαϊκης Ενωσης τελουσε υπο περιορισμους ( απαγορευση καπνισματος εντος εστιατοριων σε Σουηδια, Γαλλια, Καναδα ). Στην Ιταλια εδω και 3 χρονια απαγορευεται το καπνισμα σε ολους τους κλειστους χωρους δημοσιας χρησης συμπεριλαμβανομενων και των μπαρ και των καφετεριων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου